Vaccinera din hund

Bästa sättet att hålla smittsamma och allvarliga virus-sjukdomar borta är att vaccinera. Om vi alla vaccinerar våra djur minskar risken för utbrott av de olika sjukdomarna.

Man vaccinerar i regel hunden när den är 8 veckor (detta gör uppfödaren innan du hämtar hem din valp) 12 veckor och ett år. Detta är vad vi kallar grundvaccinaiton. I grundvaccinationen ingår parvo, valpsjuka, HCC (en väldigt smittsam leversjukdom) och kennelhosta.

Vi rekommenderar att hunden vaccineras årligen livet ut. Kennelhostan har ett kortare skydd och håller bara ett år medan parvo, valpsjuka och HCC håller i tre år, så det är olika innehåll på vaccinet beroende på vad din hund fått föregående år. Oroa er inte – vi håller koll på när din hund ska ha respektive vaccin med hjälp av vad som står i stamtavlan/vaccinationskortet. Har du inget så ordnar vi ett nytt och finns inget dokument om tidigare vaccinationer får Din hund alltid det vaccin med alla komponenter i.

Du kan numera boka din vaccination online, klicka här för att komma till onlinebokningen. 

Risken för biverkningar vid vaccination är väldigt liten. Var som djurägare de närmaste dagarna uppmärksam på om Din hund ändrar sitt allmäntillstånd och blir hängig, får feber, kräkningar/diarré – kontakta i så fall Din veterinär. En lokal svullnad vid injektionsstället kan ibland uppstå och det kan klia lite men det ska gå över efter ett par dagar.

Ska man resa utomlands blir det aktuellt med andra vaccinationer såsom rabies, leptospiros, canileish m.m. beroende på vart man ska åka. Även ett EU-pass och ibland avmaskning är ett krav. Kontrollera alltid med det land Ni ska resa till, kontakta gärna också jordbruksverket för aktuella bestämmelser och regler. Nedan följer de vanligaste man väljer att vaccinera sin hund emot.

Parvovirus
Framförallt unga valpar och äldre hundar blir hårt drabbade. Det är en livshotande sjukdom som angriper tarmen –och resulterar i en allvarlig infektion med kräkningar och diarréer. Parvo finns i hela Sverige och klassas som relativt vanligt.

Valpsjuka
Är en dödlig virussjukdom som är utrotad i Sverige, men i samband med importhundar och hundar som reser utomlands och kommer tillbaka, så dyker den ibland upp hos oss. Viruset ger symptom som hosta, rinnande ögon/nos och kan gå över i neurologiska symptom med dödlig utgång.

HCC (smittsam leversjukdom)
En ovanlig men ofta dödlig virussjukdom som orsakar en allvarlig form av hepatit. Den angriper också slemhinnor.

Kennelhosta
Påminner om vår kikhosta. Är vanlig och smittar väldigt lätt. Kan orsakas av flera olika bakterier och virus – leder till kraftig och långvarig hosta. Ibland kan också en sekundär infektion tillstöra och då kan hunden utveckla lunginflammation. En ökning av kennelhosta ses vintertid och framförallt i samband där många individer samlas på begränsad yta, ex tävlingar och hundutställningar. Kennelhostevaccinet är kortvarigt så är därför viktigt att det ges varje år. Vaccinet skyddar inte fullt mot sjukdomen men symptomen blir betydligt lindrigare för din hund om den trots vaccinering skulle insjukna.

Rabies
En sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Finns i stort sett över hela världen men Sverige är rabiesfritt sedan 1886. För att förhindra att smittan kommer till oss krävs vaccination på hundar som tas till Sverige efter att ha varit utomlands och de hundar som importeras hit. Hunden behöver vara äldre än 3 månader och det är en karenstid på 21 dagar innan man får resa med sin hund från vaccinationstillfället. Med Nobivac Rabies håller vaccinet i 3 år men observera att vissa länder kräver att den tas varje år ändå trots EU:s bestämmelser.

Leptospiros
Orsakas av en bakterie som angriper och skadar i första hand lever och njurar. Är än så länge relativt ovanlig i Sverige men desto vanligare utomlands, framförallt söder om oss. Rekommendationen är att vaccinera om man åker till länder med hög smittorisk. En grundvaccination är två stycken med en månads mellanrum och därefter årligen.

Leishmania
CaniLeish heter det vaccin som ges till hundar som besöker och framförallt vistas en längre period i leishmaniadrabbade-områden, ex Spanien. Grundvaccinationen är tre sprutor med tre veckors mellanrum och därefter årligen.

Herpesvaccin
Ges en spruta till tikar strax innan parning och sedan ytterligare en strax innan beräknad valpning. Minskar risken för ökad valpdödlighet på grund av herpesvirus.