Tjänster hästavdelningen
På Travbaneklinken utförs det en mängd olika behandlingar och undersökningar på hästar av alla slag. Nedan kan Du läsa om de vanligaste tjänster vi dagligen erbjuder till våra hästägare, men tveka inte att kontakta oss för vidare hjälp och rådgivning. Vi har även förmånen att samarbeta med djursjukhuset i Slöinge dit vi kan remittera fall som inte kan utföras på Travbanekliniken.
På våra löpargångar, longeringsvolt och i ridhuset undersöks hästar i samband med hältundersökningar, besiktningar och hälsokontroller. Hältor, eller misstänkta hältor så som rörelsestörningar eller ridproblem, är den absolut vanligaste orsaken till att hästägare uppsöker oss på kliniken.
Besiktning utförs framförallt inför köp eller försäljning av en häst, men kan också utföras vid teckning av ny försäkring av hästen. Vi utgår från en besiktningsmanual utarbetad av Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap, Hästsektionen.
Hästens tänder har flera viktiga funktioner och bör regelbundet inspekteras. Den vilda hästen betar större delen av dygnets timmar och håller på så sätt efter tänderna på egen hand. Våra rid och körhästar sliter inte tänderna på samma sätt som den vilda hästen och bör därför regelbundet genomgå en munhåleundersökning. Det kan även uppstå obalans i tuggytorna i takt med att tänderna slits och växer kontinuerligt.
Röntgenundersökningar utförs i samband med exempelvis hältutredning eller en besiktning. En röntgenundersökning kan utesluta eller påvisa eventuella skelettskador. På djursjukhuset har vi en fast takhängd röntgen och vi använder oss av den senaste tekniken i trådlös direktdigital framkallning för bästa kvalité.
Vi erbjuder halskoll (endoskopi) där vi kan undersöka både de övre och nedre luftvägarna. I samband med en halskoll kan sjukdomar som t.ex. struppipning, struplocks-entrapment, gomsegelsproblem, halsinflammation eller bronkit diagnostiseras. För dessa sjukdomar finns en rad olika medicinska och kirurgiska behandlingsmöjligheter.
Hos oss finns det möjlighet att genomföra samtliga kirurgiska och medicinska behandlingar. Vi har även möjlighet att göra halskoll medan hästen arbetar – så kallad videolaryngoskopi där trådlös teknik används för videoöverföring till en datorskärm. Detta ger framförallt möjlighet till förbättrad diagnostik av olika prestationsnedsättande tillstånd i de övre luftvägarna.
På kliniken har vi möjlighet att göra halskoll medan hästen arbetar för vagn eller under ryttare – så kallad videolaryngoskopi där trådlös teknik används för videoöverföring till en datorskärm.
Vi har ett eget lab där vi kan analysera en del blodprov som du snabbt kan få svar på, övriga prover skickas till Djursjukhuset i Slöinge eller till externa labb.